На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат

...
   На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат
Коментари Харесай

От Игнажден започват коледните празници

    На 20 декември Православната черква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, тъй като, когато бил малко дете, Исус Христос го вдигнал на ръце и споделил на учениците си “Истина ви споделям, в случай че се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно. ” Свети Игнатий служи четиридесет години като свещеник на църквата в Антиохия. Римският император Траян го хвърлил на лъвовете, тъй като не желал да се моли на римските богове. След гибелта си светията се явявал на вярващите в него и им помагал при лекуването на разнообразни тежки заболявания. На този ден стартират и родилните страдания на Божията майка.

В българските вярвания денят се назовава Игнажден и за народа на 20 декември стартира Новата година. Денят се счита, че има магическа мощ и по тази причина предците ни следели всички знаци и знаци през този ден, правили се и доста вълшебен ритуали. В огнището се слагало огромно дърво, наречено Бъдник, с него се викало Бъдни вечер. Вярвало се, че в случай че надникнеш в огъня на Бъдника, ще видиш предишното и сегашното си. Неомъжените моми слагали в огъня Еньовска китка с цел да видят лика на брачна половинка си.

Характерен за този ден е ритуалът " Полазване ". Домакините били в очакване кой ще бъде първият посетител в дома. Какъвто е " полазникът ", такава ще е годината, считали те. Полазникът пристигал рано заран, носейки дърво в ръката, поздравявал стопаните и пожелавал: " Да ви е честита младата година! ". След това разравял с пръчка добре огнището с Бъдника, с цел да излязат искри и изричал: " Колко искрици, толкоз пиленца, шиленца, теленца, дечица, мед и масло, бяла пшеница по сираци, бедняци и по цялостен народ! ". След това поръсвал с пшеница и благославял да порасне жито там дето е расло и дето не е расло. На стола, където стоял Полазникът, слагали глава чесън срещу вълшебства, по-късно стопаните го гощавали богато и дарявали с забрадка и риза. Дните от Игнажден до Бъдни вечер се назовават " Мъчници " и се счита, че през тези дни нераждалите дами не би трябвало да подхващат домакинска работа, с цел да раждат по-лесно. На Игнажден всички работят интензивно. Почиства се цялата къща, а метлата, с която е заметено, се изхвърля дружно с боклука. На дребните деца се издърпват ушетата, с цел да порастват по- бързо.

На Игнажден стопанката меси обредна пита с квас, която вечерта се разчупва, у който остане по-голямото парче се счита, че в него ще е шанса. Приготвя се жито и царевица за благодат и първо се дава на момите в къщата. Готвят се и сармички. Домакинята давала по два ореха на всеки от фамилията а на Бъдни вечер се гадаело по тях. Месят се колачета за здраве, на масата участва също ошав, картофи, ястия с праз или булгур, мед. Но наложително постни ястия. На празника не се изнася нищо от вкъщи " да не излезе берекетът ", не се желае и дава на заем, а като се върнеш отнякъде, би трябвало да се върнеш с цялостни ръце. Казват, че, в случай че на Игнажден вали сняг, годината ще е плодородна. Слънчево ли е - ще има суша, облачно ли е - реколтата ще е добра. Имен ден имат: Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игнатка, Искра, Искрен, както и Пламен, Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира.

Народна метеорология

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и изобилие.
Добре е, в случай че на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има обилие.
Времето през идващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – демонстрира времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември дефинира какво ще е времето през януари.

Народни поверия, свързани с празника:

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-много огън, плам или сол – с цел да не излезе берекетът.
Не се желае и не се дава нищо назаем.
Не се става от трапезата по време на ястие, тъй като кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, с цел да мътят кокошките повече.
Не се шие и плете, с цел да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
Не се вари фасул, с цел да не бие градушка.
Не се пере, с цел да не налети болест.
Не е добре, в случай че се зачене дете на Игнажден, тъй като ще се роди с кусур.
Бременните и нераждалите не би трябвало да работят, с цел да родят елементарно.
Не се местят кошери, другояче пчелите ще бягат.
Мъжете не впрягат добитъка, с цел да са здрави и пъргави през цялата година.

Инфо: www.hera.bg

Икона: Анита Ненчева

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР